Co je ORP vody

Co je to ORP?

Oxidačně redukční potenciál (ORP), je hodnota, která charakterizuje přítomnost oxidačních nebo redukčních látek v kapalině. Kladné hodnoty ORP charakterizují oxidační kapalinu, záporné naopak redukční kapalinu. Vysoké záporné hodnoty ORP tedy fungují jako silný antioxidant.

Co je to oxidace a jak funguje?

Když mezi dvěma atomy dochází k výměně elektronů, jedná se o proces oxidace. Atom, který při oxidaci ztratí elektron je „zoxidovaný.“ Atom, který elektron naopak díky oxidaci získá, je „zredukovaný“.

Chemické látky jako například chlor, brom, ozon mají schopnost oxidovat. To znamená, že umí „ukrást“ elektrony z jiné látky. To z nich dělá dobrou dezinfekci vody, protože díky změně chemického složení mikroorganismy ve vodě umírají. Z celého procesu zbydou jen relativně neškodné chemikálie jako vedlejší produkt.

Během oxidace oxidační činidla ztrácejí schopnost dále oxidovat. Následně se mohou kombinovat s jinými látkami ve vodě nebo se jejich elektrický náboj jednoduše vyčerpá.

Co znamenají oxidace a redukce pro naše zdraví?

Hodnota ORP se u různých druhů potravin a nápojů velmi liší. Naše tělo by nemělo být zbytečně vystaveno vnitřní oxidaci, proto je důležité přijímat co nejvíce redukčních látek s co nejvyšším záporným ORP. To ale není tak jednoduché. Alkalická voda nám také velice pomůže.

Příklady pro srovnání hodnot ORP u vybraných nápojů v mV (milivolt):

  • Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva (-100 mV).
  • Balené pomerančové džusy (+200 mV a více).
  • Voda z kohoutku neupravená (+200 až 500 mV).
  • Vhodná voda pro zdravý život (-200 mV).

Údaj ORP je tedy při výběru ionizátoru velmi důležitý, nejde jen o hodnoty pH, ale o kombinaci těchto dvou faktorů.